Αυτές οι φράουλες του σούπερ μάρκετ είναι γεμάτες φυτοφάρμακα

By | April 22, 2023

Το Öko-Test εξέτασε 14 συσκευασίες φράουλας

Έτσι πήγε το τεστ: Οι δοκιμαστές αγόρασαν 14 συσκευασίες των 500 γραμμαρίων από την Ισπανία και την Αίγυπτο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και αγορές βιολογικών προϊόντων και τις έφεραν στο εργαστήριο.

Μόνο δύο πέτυχαν συνολική βαθμολογία «καλή»: Αυτές είναι οι βιολογικές φράουλες χωρίς φυτοφάρμακα κατηγορίας 2 από την Edeka (7,98 ευρώ για 500 g) και τη Rewe (4,98 ευρώ για 500 g).

Περισσότερες από τις μισές από τις 14 συσκευασίες φράουλας που ελέγχθηκαν έλαβαν αρνητικούς βαθμούς λόγω της μόλυνσης από φυτοφάρμακα. Πολλά από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν απέτυχαν ακόμη και με τους βαθμούς “κακή” ή “ανεπαρκής”, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών που αγοράστηκαν από τη Norma και την Aldi Süd για τη δοκιμή. Η Öko-Test ανακάλυψε το Ethirimol, ένα μυκητοκτόνο τοξικό για τις μέλισσες, καθώς και αυτό που ταξινομείται ως καρκινογόνο βουπιριμάτη και το εντομοκτόνο cyflumetofen, το οποίο βρέθηκε στις φράουλες που αγοράστηκαν από την Penny.

Διαβάστε εδώ: Öko-Test 2023: Αυτά τα 3 καρύδια Βραζιλίας είναι ραδιενεργά>>

Αλλά και οι δοκιμαστές δεν άφησαν απαρατήρητη τη βαθμολογία του κλίματος: ο βαθμός “καλό” δόθηκε για τις βιολογικές φράουλες κατηγορίας 2 χωρίς φυτοφάρμακα από την Edeka (7,98 ευρώ για 500 g) και τη Rewe (4,98 ευρώ για 500 g). επειδή οι δοκιμαστές παραπονέθηκαν ότι οι φράουλες από την Ισπανία αναπτύχθηκαν σε μονοκαλλιέργεια κάτω από πλαστικούς μουσαμάδες και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του WMF, χρησιμοποιούσαν περίπου 300 λίτρα νερού ανά κιλό στην αποχέτευση βροχής. Η διαδρομή μεταφοράς των 2.500 χιλιομέτρων επικρίθηκε επίσης: οι φράουλες μεταφέρθηκαν στη Γερμανία με φορτηγό. «Κορυφαίο» -με αρνητική έννοια- ήταν μόνο το φρούτο από την Αίγυπτο, που μπήκε στη Γερμανία με αεροπλάνο.

Επίσης συναρπαστικό: Σύμφωνα με το Öko-Test, μόνο ένα vegan λουκάνικο είναι “καλό” >>