Αυτές οι επτά σπιτικές θεραπείες βοηθούν φυσικά

By | April 26, 2023

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών που μπορεί να στενέψει τους αεραγωγούς και τους βρόγχους, προκαλώντας βήχα και δύσπνοια. Το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά με φάρμακα. Η ασθένεια μπορεί να χωριστεί σε αλλεργικός και εγγενές (μη αλλεργικό) άσθμα. Σε άτομα που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ιδιαίτερα έντονα σε αβλαβείς ουσίες όπως γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, τρίχωμα ζώων ή σπόρια μούχλας. Το μη αλλεργικό άσθμα εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ τριάντα και σαράντα ετών.

Ποιες σπιτικές θεραπείες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του άσθματος;

Αν και το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά φάρμακα. Κατά συνέπεια, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά. Με μια ιδανική θεραπεία, μπορείτε ακόμη και να επιτύχετε πλήρη απόδοση. Κάθε ασθματικός πρέπει να έχει ένα βρογχοδιασταλτικό σπρέι που λειτουργεί γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για σοβαρές κρίσεις άσθματος.

Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία, βοηθούν τα ακόλουθα Συμβουλές και σπιτικές θεραπείες στο άσθμα:

1. Αθλητισμός αντοχής

Οι ασθματικοί θα πρέπει να ασκούνται τακτικά και, κυρίως, να επικεντρώνονται στην προπόνηση αντοχής, όπως το τζόκινγκ ή το ποδήλατο, που βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και την ανταλλαγή αερίων και ενισχύει ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική σωματική άσκηση όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι καλύτερο να συζητήσετε τον βαθμό στον οποίο μπορείτε να εκπαιδεύσετε με το γιατρό σας.

2. Φαρμακευτικά βότανα κατά του άσθματος

Υπάρχουν διάφορα φαρμακευτικά βότανα που βοηθούν σε παθήσεις του αναπνευστικού και άρα κατά του άσθματος. Παρασκευασμένα είτε ως περιτύλιγμα στήθους είτε ως τσάι, τα βότανα αναστέλλουν κυρίως τη φλεγμονή.

  • θυμάρι: Βοηθά στη χαλάρωση των βρογχικών μυών. Το φαρμακευτικό φυτό έχει επίσης αποχρεμπτική δράση.
  • κισσός: Ο κισσός έχει ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση στις φλεγμονώδεις και σπασμωδικές παθήσεις του αναπνευστικού.
  • Ισλανδικά βρύα: Λαμβάνεται συχνά για κρυολογήματα. Οι ασθματικοί ωφελούνται επίσης από το αποχρεμπτικό και την ταχεία ανακούφιση.
  • Μάραθο: Όχι μόνο βοηθά σε γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά καταπραΰνει την αναπνευστική οδό και προάγει την εκτόξευση βλέννας.
  • αρνόγλωσσο: Χαλαρώνει ολόκληρο το σώμα, ελευθερώνει τους αεραγωγούς και τους βρόγχους και είναι αποχρεμπτικό.

3. Διακοπές δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό

Ο αέρας σε μεγάλα υψόμετρα ή παράκτιες περιοχές είναι καλός για τους πνεύμονές σας επειδή ο αέρας είναι ιδιαίτερα καθαρός. Ειδικά ο αλμυρός θαλασσινός αέρας έχει αποχρεμπτική δράση και διευκολύνει τον βήχα. Είτε η γερμανική ακτή της Βόρειας Θάλασσας είτε το ήπιο κλίμα στη Μεσόγειο – και τα δύο είναι ευεργετικά και φέρνουν ανακούφιση.

4. Τακτική εισπνοή

Είναι πολύ μακριά ακόμα οι καλοκαιρινές διακοπές; Στη συνέχεια, μπορείτε να γεφυρώσετε το χάσμα με τακτική εισπνοή. Η τακτική εισπνοή ενυδατώνει τους βλεννογόνους και χαλαρώνει το φλέγμα. Η εκτεταμένη εισπνοή πάνω από μια κατσαρόλα με αλατόνερο είναι ελάχιστη χρήσιμη – οι ανώτεροι αεραγωγοί υγραίνονται, αλλά όχι οι κάτω. Με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής συσκευής εισπνοής, οι αλμυροί ατμοί φτάνουν στους πνεύμονες. Τα ισοτονικά αλατούχα διαλύματα 0,9 τοις εκατό είναι ιδανικά. Στην καλύτερη περίπτωση, οι ασθματικοί θα πρέπει να εισπνέουν για λίγα λεπτά την ημέρα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας συνήθως καλύπτουν τα έξοδα αγοράς μιας ηλεκτρικής συσκευής εισπνοής.

5. Υγιές έντερο

Μια άθικτη εντερική χλωρίδα σχετίζεται στενά με το άσθμα: Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στα έντερα μας, είναι από κοινού υπεύθυνο για πολλές ασθένειες. Οι ασθματικοί έχουν συνήθως μια κατεστραμμένη εντερική χλωρίδα (δυσβακτήρια), η οποία μπορεί να προκληθεί από υπεροξύτητα ή τη χρήση αντιβιοτικών. Μια βακτηριακή ανισορροπία αναπτύσσεται καθώς τα ανθυγιεινά σήψη βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στην εντερική επένδυση. Ο εντερικός βλεννογόνος γίνεται πιο διαπερατός και ουσίες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος που το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως ξένα σώματα και καταπολεμά. Επομένως, ολόκληρος ο οργανισμός επιβαρύνεται περισσότερο και μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία του ανοσοποιητικού, που μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα.

Τι να κάνουμε λοιπόν; Τρώτε λοιπόν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Για την άθικτη υγεία του εντέρου, συνιστάται να καταναλώνετε τακτικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα όπως βότανα, σκόρδο ή τζίντζερ. Θα πρέπει επίσης να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και τροφές με προβιοτικά όπως γιαούρτι, κεφίρ ή ξινολάχανο. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα fast food όπως τα μπιφτέκια, οι πατάτες ή η έτοιμη προς κατανάλωση πίτσα. Επίσης, να είστε προσεκτικοί με τα θειώδη που βρίσκονται στο κρασί, τους χυμούς φρούτων και τα αποξηραμένα φρούτα.

Ορισμένα ζωικά και φυτικά προϊόντα που είναι διαβόητα για δυσανεξία μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος. Αυτά περιλαμβάνουν το αγελαδινό γάλα, το σιτάρι, τα φιστίκια ή τα θαλασσινά.

6. Βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίσης αρνητική επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων. Εάν οι ασθματικοί δεν έχουν αρκετή βιταμίνη D, οι αντιφλεγμονώδεις διεργασίες που ευθύνονται για την απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών ουσιών μπορεί να αποκλειστούν. Ειδικά τον χειμώνα, οι ασθματικοί παρατηρούν επιδείνωση του άσθματός τους. Για να αποτρέψετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D, θα πρέπει να απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου.

7. Αποτρέψτε το άγχος

Η εσωτερική ένταση μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα ή ακόμα και να προκαλέσει κρίσεις άσθματος. Επομένως, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος στην καθημερινότητα και κυρίως να αποφύγετε το στρες στη δουλειά. Ο διαλογισμός ή η εκμάθηση ειδικών τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο χαλαροί. Η τακτική άσκηση μειώνει επίσης το άγχος και παρέχει εσωτερική γαλήνη.