Αυτά είναι συμπτώματα και αιτίες

By | April 19, 2023

Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Είσαι για αυτούς Αποβολή τοξινών και μεταβολικών προϊόντων, ρυθμίζει την ισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών και σχηματίζει ζωτικές ορμόνες. Τα τελευταία είναι κυρίως υπεύθυνα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Τα νεφρά ρυθμίζουν επίσης την τιμή του pH στο αίμα, έτσι ώστε να μην εμφανίζεται υπεροξίνιση (οξέωση).
Οι νεφροί βρίσκονται σε ζεύγη αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης στο επίπεδο του ενδέκατου και του δωδέκατου πλευρικού τόξου. Έχουν μήκος έντεκα έως δώδεκα εκατοστά και πλάτος πέντε έως έξι εκατοστά. Ένα νεφρό ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια.

νιώσετε πόνο στα νεφρά

Ο πόνος στα νεφρά μπορεί να είναι σημάδι μιας μεγάλης ποικιλίας ασθενειών. Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να μπορούμε να ερμηνεύσουμε σωστά τα συμπτώματα στην περιοχή των νεφρών. Οι εξετάσεις ρουτίνας των ούρων ή του αίματος μπορούν να δώσουν αρχικά συμπεράσματα σχετικά με μια διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας. Σε περίπτωση νεφρικών προβλημάτων, πρέπει πάντα να σας εξετάζει ένας γιατρός. Η προέλευση του πόνου πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένη και διάγνωση.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στη νεφρική πύελο και στις πλευρές, τις πλάγιες κοιλιακές περιοχές. Το αν ο πόνος εμφανίζεται στα δεξιά, στα αριστερά ή και στις δύο πλευρές εξαρτάται από το αν επηρεάζονται ο ένας ή και οι δύο νεφροί. Εάν πιστεύετε ότι η κατάστασή σας μοιάζει περισσότερο με πόνο στην πλάτη παρά με πόνο στα νεφρά, μπορείτε εύκολα να το μάθετε μόνοι σας. Τυπικά σημάδια πόνου στην πλάτη είναι η αλλαγή στη στάση του σώματος και η περιορισμένη κίνηση. Εάν αισθάνεστε έναν ελαφρύ πόνο με κράμπες όταν χτυπάτε ελαφρά την παλάμη του χεριού σας πάνω από την λαγόνια ακρολοφία, αυτό είναι περισσότερο σημάδι πόνου στα νεφρά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μια εξέταση ούρων μπορεί να προσδιορίσει τη νόσο των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας και του ουρητήρα.

Συμπτώματα νεφρικών προβλημάτων

  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και πόνος στα πλευρά που εκτείνεται προς τα εμπρός στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη βουβωνική χώρα
  • ρίγη και πυρετός
  • αίμα στα ούρα
  • ξαφνικοί πόνοι στην κοιλιά
  • κυκλοφορικά προβλήματα
  • ναυτία ή έμετο
  • απώλεια της όρεξης
  • κούραση

Η συμφόρηση των νεφρών ως αιτία νεφρικών προβλημάτων

Ο πόνος στα νεφρά μπορεί να προκληθεί από συμφόρηση των νεφρών, κατά την οποία τα ούρα επανέρχονται στο σύστημα της νεφρικής πυέλου λόγω της πίεσης στο ουροποιητικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συμφόρηση των νεφρών είναι αισθητή από ένα ελαφρύ τράβηγμα στα πλευρά έως έντονο πόνο, πυρετό, ναυτία και έμετο. Επιπλέον, υπάρχει συχνά πόνος κατά την ούρηση. Ωστόσο, η ποσότητα των ούρων συχνά μειώνεται σημαντικά. Η συμφόρηση των νεφρών μπορεί να επηρεάσει μόνο έναν ή και τους δύο νεφρούς. Οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά, ο καρκίνος, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή ακόμα και η εγκυμοσύνη είναι συχνά η αιτία της συμφόρησης των νεφρών. Η συμφόρηση των νεφρών, όπως και άλλες αιτίες, πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα.

Άλλες αιτίες πόνου στα νεφρά

1. Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι επίσης μεταξύ των αιτιών του πόνου στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά προκαλούνται από την υπερβολική πρόσληψη ουσιών που σχηματίζουν πέτρες, συμπεριλαμβανομένης της κυστίνης, του ασβεστίου, του φωσφορικού, του ουρικού οξέος και του οξαλικού. Άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ουσίες που σχηματίζουν πέτρες πρέπει να αποφεύγετε τον καφέ, το τσάι και το αλκοόλ. Τα ποτά προσθέτουν ουσίες που σχηματίζουν πέτρες στα ούρα.

2. Κολικός νεφρού

Εάν εμφανιστεί κολικός του νεφρού, οι μικρού έως μεσαίου μεγέθους πέτρες στα νεφρά δεν μπορούν πλέον να απεκκριθούν μέσω του ουρητήρα και της ουροδόχου κύστης χωρίς έντονο πόνο πίνοντας μεγάλες ποσότητες. Εάν μια μεγάλη πέτρα μετακινηθεί έξω από το νεφρό, μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνους κολικούς. Οι πέτρες στη συνέχεια είτε θρυμματίζονται από εξωτερικά κρουστικά κύματα είτε αφαιρούνται χειρουργικά.

3. Φλεγμονή της νεφρικής πυέλου

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι μια άλλη αιτία πόνου στα νεφρά. Προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα μόλυνσης της ουροδόχου κύστης, συχνά προκαλείται από κρυολόγημα, με ανιούσα βακτήρια. Πυρετός, ρίγη, συχνουρία και αίμα στα ούρα είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου. Για να μην μετατραπεί η μόλυνση της ουροδόχου κύστης σε λοίμωξη των νεφρών, πρέπει να ληφθούν μέτρα με το πρώτο σημάδι. Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τα βακτήρια, η ζεστασιά ανακουφίζει από τον πόνο και αρκετά υγρά, π.χ. Β. νερό ή τσάι, ξεπλένουν τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

4. Νεφρική ανεπάρκεια

Λόγω σοβαρής βλάβης, π.χ. Β. λόγω μόνιμης έλλειψης οξυγόνου, φλεγμονή ή τοξική βλάβη που προκαλείται από φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη και νεφρική ανεπάρκεια. Εκτός από τον έντονο πόνο στα νεφρά, υπάρχει επίσης ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση, ακανόνιστος καρδιακός παλμός, κράμπες, υπνηλία, κατακράτηση νερού και δύσπνοια. Αν δείτε αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης!

5. Όγκος νεφρού

Ένας θαμπός πόνος στην πλάγια περιοχή της πλάτης σε συνδυασμό με ανεπιθύμητη απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, κόπωση, αναιμία, επίμονος ή συχνός ελαφρύς πυρετός, αιματηρά ούρα και υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να υποδηλώνουν όγκο στα νεφρά. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό!

6. Πόνος περιόδου

Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από πόνους περιόδου πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αυτά μπορεί να εκδηλωθούν, μεταξύ άλλων, ως υποτιθέμενος πόνος στα νεφρά.

7. Κατανάλωση αλκοόλ

Ο πόνος στα νεφρά μπορεί να εμφανιστεί μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και αναπτύσσεται φλεγμονή. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί επίσης να σχετίζονται με το αλκοόλ και τον πόνο στα νεφρά.

πρόληψη του πόνου στα νεφρά

Για να αποτρέψετε τον πόνο στα νεφρά, θα πρέπει να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι και να πίνετε τουλάχιστον δύο έως τρία λίτρα υγρών, όπως τσάι και νερό την ημέρα.

Επίσης ενδιαφέρον: 5 σημάδια ότι πίνετε πολύ λίγο >>

Γρήγορη βοήθεια κατά του πόνου στα νεφρά

Εάν ο οξύς πόνος στα νεφρά γίνει αισθητός, μπορείτε εύκολα να τον αντιμετωπίσετε μόνοι σας. θερμότητα, π.χ. Β. από ένα μπουκάλι ζεστού νερού, μαξιλάρι από σιτηρά ή Τα έμπλαστρα θερμότητας προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνουν τους γύρω μύες. Ένα χοντρό φουλάρι δεμένο γύρω από την περιοχή των νεφρών βοηθά επίσης. Εναλλακτικά, τα ζεστά μπάνια μπορούν επίσης να βοηθήσουν κατά του πόνου στα νεφρά. Τα διουρητικά τσάγια όπως αυτά που παρασκευάζονται από τσουκνίδα ή πικραλίδα συνιστώνται για να ξεπλύνουν καλά τα νεφρά. Επίσης, πίνετε αρκετό νερό!

Προβλήματα στα νεφρά: πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό;

Εάν η ζεστασιά και το πολύ ποτό δεν βοηθούν και ο πόνος διαρκεί αρκετές ημέρες ή ακόμα και χειροτερεύει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ανεξάρτητα από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, η επίσκεψη σε γιατρό είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να λάβετε μια ακριβή διάγνωση της πάθησης και τη σωστή θεραπεία. Η ταχεία ιατρική θεραπεία είναι απαραίτητη, ειδικά εάν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα όπως πυρετός ή αίμα. Μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, ο γιατρός που σας θεραπεύει θα καθορίσει την αιτία των συμπτωμάτων και θα ξεκινήσει τα κατάλληλα θεραπευτικά βήματα.

Βίντεο: Θεραπεία με χυμό αποτοξίνωσης – εντατικός καθαρισμός για το σώμα