Αντιισταμινικά: παρενέργειες των φαρμάκων

By | May 9, 2023

Δρυρά μάτια, καταρροή ή ξηρός βήχας – την άνοιξη πολλοί άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν αλλεργίες. Όποιος αντιδρά στη γύρη με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να πάρει ορισμένα φάρμακα όπως π.χ αντιισταμινικά παίρνουν, που ανακουφίζουν τις τυπικές αντιδράσεις μιας αλλεργίας.

Τι είναι τα αντιισταμινικά;

Ως δισκία, σταγόνες ή ψεκασμό, οι παράγοντες διασφαλίζουν ότι τα σημεία πρόσδεσης της αγγελιαφόρου ουσίας ισταμίνης είναι αποκλεισμένα στο σώμα. Η ισταμίνη παίζει κεντρικό ρόλο στις αλλεργικές αντιδράσεις και αντιδρά αμυντικά σε πραγματικά αβλαβείς ουσίες όπως γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης ή τρίχες ζώων. Τυπικά συμπτώματα είναι το φτέρνισμα, τα υγρά μάτια, ο κνησμός, το κοκκίνισμα του δέρματος, ο σχηματισμός σιταριού και οι δυσκολίες στην αναπνοή.

Πώς λειτουργούν τα αντιισταμινικά;

Τα ενεργά συστατικά σετιριζίνη και λοραταδίνη ανήκουν στα αντιισταμινικά και βοηθούν σε οξέα συμπτώματα όπως αλλεργία από αλλεργία χόρτου, αλλεργίες σε ζώα και οικιακή σκόνη και κνίδωση. Η αποτελεσματικότητα αυτών των ουσιών εμφανίζεται πολύ γρήγορα και διαρκεί περίπου 24 ώρες. Επομένως, ένα δισκίο την ημέρα είναι απολύτως αρκετό. Παρασκευάσματα όπως οφθαλμικές σταγόνες ή ρινικό σπρέι βοηθούν κυρίως γρήγορα και τοπικά, αλλά έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα από τα αντιισταμινικά σε μορφή δισκίου.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των αντιισταμινικών;

Τα αντιισταμινικά θεωρούνται πολύ καλά ανεκτά, αλλά όπως κάθε φάρμακο, έχουν και παρενέργειες.

κούραση

αντιισταμινικά τα πρώτης γενιάς όπως το Dimetinden ή clemastine έχουν ανατομική δράση – έτσι σας κουράζουν πολύ. Άρα είναι πιο ανεκτά Δραστικά συστατικά σετιριζίνη και λοραταδίνη η δεύτερη γενιά.

Ειδοποίηση: Ωστόσο, αν ρίξετε μια ματιά στο ένθετο συσκευασίας, θα το κάνετε κόπωση και υπνηλία εξακολουθεί να αναφέρεται στις παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, οι φαρμακοποιοί συνιστούν τη λήψη αντιισταμινικών το βράδυ. Αν πάλι δεν ξυπνάτε το πρωί, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τοπικές σταγόνες και ρινικά σπρέι, καθώς σας κουράζουν λιγότερο από τα δισκία.

ζάλη

Σύμφωνα με τα ένθετα συσκευασίας των σκευασμάτων με σετιριζίνη ή λοραταδίνη, η ζάλη είναι επίσης μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (1 στα 10 άτομα που λαμβάνουν θεραπεία).

Πονοκέφαλο

Εκτός από ζάλη, πολλοί ασθενείς παραπονιούνται και για πονοκεφάλους μετά την κατάποση.

Πονόλαιμος και ξηροστομία

Ο άβολος πονόλαιμος και η ξηροστομία εμφανίζεται σε 1 στους 10 ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία.

διάρροια, ναυτία

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν επίσης διάρροια και ναυτία.

Όχι συχνές παρενέργειες

  • ενθουσιασμό και ανησυχία
  • αισθητηριακές διαταραχές του δέρματος
  • πόνος στο στομάχι
  • Εξάνθημα και υπερβολική κόπωση

Σπάνιες έως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες

  • καταθλίψεις
  • παραισθήσεις
  • κράμπες στους μύες
  • σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
  • δυσκολία στην ούρηση

Ποιος δεν μπορεί να πάρει αντιισταμινικά;

  • Παιδιά κάτω των 6 ετών και έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιισταμινικά.
  • Τα άτομα με διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας δεν πρέπει επίσης να λαμβάνουν αντιισταμινικά.

Σπουδαίος: Πριν πάρετε αντιισταμινικά, ζητήστε από το γιατρό σας να διευκρινίσει εάν τα συμπτώματά σας είναι όντως αλλεργία ή εάν μπορεί να υπάρχουν άλλες ασθένειες. Μια επίσκεψη στο γιατρό και ένα αλλεργικό τεστ θα σας δώσει βεβαιότητα.

Φυσικές θεραπείες για αλλεργίες στο σπίτι: Εάν θέλετε να καταπολεμήσετε τον πυρετό σας με φυσικό τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες οικιακές θεραπείες και βοηθούς βοτάνων. Εδώ σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα. >>

Βίντεο: 10 συμβουλές για τον αλλεργικό πυρετό – πώς να αποφύγετε τις αλλεργικές αντιδράσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *