Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Μπορεί να εμφανιστούν 13 συμπτώματα

By | April 23, 2023

5. Κούραση και προβλήματα συγκέντρωσης

Η κόπωση είναι ένα τυπικό σύμπτωμα που εμφανίζεται συχνά με ανεπάρκειες βιταμινών ή θρεπτικών συστατικών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιπλέον, το σκοτάδι και η μελατονίνη που απελευθερώνεται μαζί του διασφαλίζουν ότι είμαστε πιο κουρασμένοι και δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε.

6. Διαταραχές ύπνου

Το 2017, Ιρανοί επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της βιταμίνης D στην ποιότητα του ύπνου και διαπίστωσαν ότι η τακτική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι αποκοιμούνται και παραμένουν καλύτερα για ύπνο. Αυξήθηκε επίσης η διάρκεια ύπνου των υποκειμένων της δοκιμής, που ένιωθαν καλύτερα και πιο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

7. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να υποφέρει από ανεπαρκή παροχή βιταμίνης D στο σώμα μας. Σε περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης D σε κατάσταση νηστείας (γλυκόζη αίματος νηστείας) υπερυψωμένο. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή και, μακροπρόθεσμα, να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για τους διαβητικούς, καθώς η μακροχρόνια τιμή του σακχάρου στο αίμα (HbA1c) μπορεί να αυξηθεί.

8. Σκλήρυνση κατά πλάκας

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι αιτία ή συνέπεια νόσων της ΣΚΠ. Ωστόσο, η δανική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Nete Munk Nielsen έδειξε εντυπωσιακά το 2017 ότι μια ανεπαρκής Κατάσταση βιταμίνης D των νεογνών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΚΠ αργότερα. Για να γίνει αυτό, συνέκριναν τις τιμές αίματος 521 νεογνών που είχαν αναπτύξει σκλήρυνση κατά πλάκας στην ενήλικη ζωή και 972 συγκριτικά άτομα που παρέμειναν υγιή. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του βέλτιστου Παροχή βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για το μελλοντικό παιδί.

9. Συχνά κρυολογήματα

Ο ξηρός θερμαινόμενος αέρας και οι ιοί του κρυολογήματος που κυκλοφορούν μας κάνουν επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού το χειμώνα. Αλλά σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE), η ανεπάρκεια βιταμίνης D μας διευκολύνει επίσης να κρυολογήσουμε. Η σοβαρότητα του ελαττώματος είναι επίσης κρίσιμη: Όσο μεγαλύτερη είναι η έλλειψη, τόσο πιο επιρρεπείς είμαστε στο κρυολόγημα. Αντίθετα, η DGE αποδίδει μια προληπτική δράση κατά των λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού στη λήψη συμπληρωμάτων με δισκία βιταμίνης D. Ωστόσο, η βιταμίνη D δεν βοηθάει έντονα σε ένα κρυολόγημα που έχει ήδη ξεσπάσει.

Επίσης ενδιαφέρον: Πόση βιταμίνη D χρειάζομαι την ημέρα; >>

10. Λαχταρίες

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί πραγματικά να προκαλέσει πόθους καθώς το σώμα μας συνειδητοποιεί ότι του λείπει μια απαραίτητη βιταμίνη ή ορμόνη. Μέσα από την αδηφάγη πείνα, σου σηματοδοτεί την έλλειψη. Επομένως, εάν υποφέρετε περισσότερο από λιγούρες για φαγητό κατά τους τελευταίους χειμερινούς μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, θα πρέπει να ελέγξετε το επίπεδο βιταμίνης D σας από έναν γιατρό που εμπιστεύεστε ότι είναι ασφαλής.

11. Μειωμένη γονιμότητα

Στην πραγματικότητα, η ανεπαρκής παροχή βιταμίνης D μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς το ανακάλυψαν σε μια συστηματική ανασκόπηση το 2012. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η παραγωγή ορμόνες του φύλου ήταν περιορισμένη. Υπέφερε κι αυτή ποιότητα σπόρων των ανδρών υποκειμένων και των ποσοστό εγκυμοσύνης των υποκειμένων υπό την ανεπάρκεια. Οι ερευνητές το αποδίδουν στο γεγονός ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται στην παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων στους όρχεις και τις ωοθήκες, καθώς και στο σχηματισμό των ωαρίων.

12. Μυϊκός πόνος

Εκτός από τη μυϊκή αδυναμία και τη μείωση της απόδοσης στον αθλητισμό, μυϊκός πόνος και πόνοι στο σώμα μπορεί επίσης να εμφανιστούν με ανεπάρκεια βιταμινών. Είναι επίσης πιθανό να επηρεάζεστε περισσότερο από μυϊκούς πόνους ή εξάντληση μετά από εντατικές αθλητικές συνεδρίες.

13. Πονοκέφαλος

Όπως οι περισσότερες διατροφικές ελλείψεις, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ακόμη και ζάλη. Τέτοια συμπτώματα διάχυτης ανεπάρκειας είναι σχετικά κοινά, αλλά από μόνα τους δεν υποδηλώνουν συγκεκριμένη ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων. Επομένως, συνιστάται μια επίσκεψη στον γιατρό που εμπιστεύεστε εάν σας μαστίζουν πονοκεφάλους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια εξέταση αίματος για να προσδιοριστεί εάν και ποια ανεπάρκεια υπάρχει στην πραγματικότητα.

Σπάνια συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικές φορές μερικοί άνθρωποι αντιδρούν σε μια οξεία ανεπάρκεια της βιταμίνης του ήλιου με τα ακόλουθα, μάλλον σπάνια συμπτώματα:

  • απώλεια μαλλιών
  • νευρικότητα
  • φτωχή όραση
  • νευρικός πόνος

Αυτές οι ασθένειες προάγουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D

Σε χώρες με λιγότερο ήλιο, συνήθως εμφανίζεται ανεπάρκεια βιταμίνης D λόγω έλλειψης έκθεσης στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποθέματα δεν αναπληρώνονται επαρκώς. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία εξαντλούνται από αποθέματα βιταμίνης D προς το τέλος του χειμώνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή προσφορά ή, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, σε πραγματική ανεπάρκεια βιταμίνης D. Επιπλέον, ωστόσο, ορισμένες ασθένειες μπορεί επίσης να είναι θορυβώδεις υγιής.bund.de προκαλούν ή κάνουν πιο πιθανή ανεπάρκεια βιταμίνης D:

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D;

Κατά κανόνα, όσο πιο σοβαρό είναι το ελάττωμα, τόσο περισσότερος θα χρειαστεί για να το διορθώσετε. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου αρκετές εβδομάδες. Σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D χορηγούνται αρχικά υψηλές δόσεις βιταμίνης D ως συμπλήρωμα για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, με πολύ χαμηλή τιμή, είναι δυνατές έως και 10.000 IE (=Διεθνείς Μονάδες). Μόλις αυξηθούν τα επίπεδα, οι γιατροί συνιστούν τη συνέχιση σε χαμηλότερη δόση (1.000 IU). Μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες, ο γιατρός σας θα κάνει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει σε ποιο βαθμό η ανεπάρκειά σας έχει ήδη διορθωθεί και εάν έχει επιτευχθεί η τιμή στόχος της βιταμίνης D. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να υπολογίσει εκ νέου τη δόση σας.

Πώς να αποτρέψετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D

Εάν έχετε υπόψη σας μερικά πράγματα, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε μια ανεπάρκεια βιταμίνης D. Φάτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και χτίστε λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, συκώτι και κόκκινο κρέας στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Μπορείτε επίσης να απορροφήσετε βιταμίνη D από γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα βρώσιμα μανιτάρια. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του απορροφάται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, θα πρέπει αποθήκευση βιταμίνης D μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου με πολλές εξόδους. Δεν είναι τόσο εύκολο το χειμώνα, αλλά ακόμα και τότε θα πρέπει να περάσετε τουλάχιστον μισή ώρα έξω στο φως της ημέρας.

Υπόδειξη: Δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε σκευάσματα βιταμίνης D μόνοι σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας ή μπορεί να μην υπάρχει καθόλου ανεπάρκεια. Ωστόσο, εάν ο γιατρός σας έχει ήδη διαγνώσει ανεπάρκεια, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε βιταμίνη D σε συνδυασμό με βιταμίνη Κ2 λαμβάνουν, καθώς δρουν συνεργικά στον οργανισμό, για παράδειγμα στη συσσώρευση οστικής ουσίας, δηλαδή αλληλοσυμπληρώνονται. Ευτυχώς, πολλοί κατασκευαστές το λαμβάνουν υπόψη, π.χ. θα βρείτε αντίστοιχα σκευάσματα με βιταμίνη D και K2 εδώ σε μορφή κάψουλας ή σε σταγόνα από περίπου 20 ευρώ.

Χρήσιμα επίσης: Οι 5 τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D >>

Βίντεο: Πρόληψη ανεπάρκειας βιταμίνης D – πρέπει να το γνωρίζετε