Ανακουφίστε τα συμπτώματα αλλεργικού πυρετού με προβιοτικά

By | May 25, 2023

Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, πολλοί πάσχοντες από αλλεργίες μαστίζονται από τα συμπτώματα αλλεργίας τους. Τα αντιισταμινικά ή τα ρινικά σπρέι που περιέχουν κορτιζόνη είναι συχνά η πρώτη λύση, αλλά συχνά οδηγούν σε πονοκεφάλους και κόπωση. Ενας Μελέτη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών για τις Αλλεργίες (ECARF) έχει τώρα διερευνήσει εάν τα συμπτώματα του αλλεργικού πυρετού μπορούν να ανακουφιστούν με τη λήψη προβιοτικών. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν ως αφίσα στο Συνέδριο EAACI (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας) τον Ιούνιο του 2020.

πορεία της μελέτης

Για τη μελέτη, 30 πάσχοντες από αλλεργία στη γύρη σημύδας εκτέθηκαν σε έναν λεγόμενο θάλαμο πρόκλησης γύρης για 120 λεπτά. Τα συμπτώματά τους καταγράφηκαν, αργότερα αξιολογήθηκαν και δημιουργήθηκε το λεγόμενο «Total Symptom Score», το οποίο περιγράφει όλα τα συμπτώματα στο σύνολό τους. Στη συνέχεια, τα άτομα έλαβαν προβιοτικά ή πρεβιοτικά συμπληρώματα διατροφής για τέσσερις μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, τα άτομα εκτέθηκαν στην ίδια ποσότητα γύρης για δεύτερη φορά.

Τα αποτελέσματα

Η αξιολόγηση έδειξε ότι τα συμπτώματα ήταν σημαντικά εξασθενημένα. Ειδικά τα συμπτώματα της μύτης και του επιπεφυκότα μειώθηκαν. Αποδείχθηκε επίσης ότι το παρασκεύασμα Pollagen είναι καλά ανεκτό.

Γιατί τα προβιοτικά δρουν ενάντια στα συμπτώματα αλλεργίας;

Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και δρουν στην εντερική χλωρίδα. Στο παρασκεύασμα Pollagen, συγκεκριμένα γαλακτοβακτήρια και bifidobacteria καθώς και πρεβιοτικοί φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες διασφαλίζουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων γαλακτικού οξέος στο έντερο. Δεδομένου ότι ο αλλεργικός πυρετός είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και το 70 τοις εκατό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στο έντερο, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος ξανά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *