Αναγνώριση και θεραπεία της κατάθλιψης κατά την εμμηνόπαυση

By | April 18, 2023

Η εμμηνόπαυση, γνωστή και ως κλιμακτήριο στην τεχνική ορολογία, εμφανίζεται συνήθως στη ζωή μιας γυναίκας μεταξύ 45 και 55 ετών. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν τη λεγόμενη εμμηνόπαυση – δηλαδή την τελευταία τους έμμηνο ρύση – στην ηλικία των 51 ετών.

φάσεις της εμμηνόπαυσης

Βασικά, αυτή η περίοδος ζωής στις γυναίκες μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις: περιεμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση και μετεμμηνόπαυση. Οι ερευνητές διαφωνούν για το πόσο διαρκεί η εμμηνόπαυση. Η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει περιόδους από έξι μήνες έως και 13 χρόνια.

Μπορείτε επίσης να αναγνωρίσετε την εμμηνόπαυση από άλλα σημάδια >>

Η αλλαγή από την αναπαραγωγική στη μετεμμηνοπαυσιακή φάση δεν είναι πάντα εύκολη για τις γυναίκες που επηρεάζονται: οι σωματικές αλλαγές σημαίνουν ότι χάνουν τη γονιμότητά τους και δεν μπορούν πλέον να κάνουν παιδιά. Ειδικότερα, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν εναλλαγές της διάθεσης και να οδηγήσουν σε ψυχικά προβλήματα και αίσθημα υπερέντασης.

Ποια είναι τα σημάδια της κατάθλιψης κατά την εμμηνόπαυση;

Διανύετε την εμμηνόπαυση και αισθάνεστε πεσμένοι, αδιαθεσία ή στεναχώρια; Σε κάποιο βαθμό, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης – όπως εναλλαγές της διάθεσης, εξάψεις, ευερεθιστότητα ή προβλήματα ύπνου – είναι φυσιολογικά. Ο ψυχισμός και το σώμα σας πρέπει να συνηθίσουν τις αλλαγές και οι ορμόνες πρέπει να ηρεμήσουν. Οι επιδόσεις μειώνονται, ίσως τα παιδιά να φεύγουν και η δουλειά να είναι πιο δύσκολη από ποτέ λόγω της πτώσης των επιπέδων ενέργειας. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθηματική και σωματική κατάθλιψη.

Συμβουλές κατά της κακής διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση >>

Ωστόσο: Μερικές φορές οι καταθλιπτικές διαθέσεις μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρή κατάθλιψη, που συχνά προκαλείται από το ορμονικό τρενάκι της εμμηνόπαυσης. Η ορμόνη συγκεκριμένα Τα οιστρογόνα πέφτουν δραστικάπου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα.

Πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεαστείτε; Το ακόλουθο συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνει κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση:

  • Η διάθεσή σας είναι πεσμένη και είστε εύκολα οξύθυμοι
  • Δύσκολα έχεις όρεξη
  • Νιώθετε ανίσχυροι και αποθαρρυμένοι
  • Έχετε προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης
  • Νιώθετε εξαντλημένοι, κουρασμένοι και αδύναμοι
  • Είναι πιο απαισιόδοξοι
  • Υποφέρετε από αϋπνία
  • Η πέψη σας έχει διαταραχθεί
  • Έχετε λίγη ή καθόλου επιθυμία για σεξ και οικειότητα
  • Μαστίζονται από φόβο για το μέλλον και απελπισία

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες;

Η εμμηνόπαυση προκαλεί τις γυναίκες ψυχικά και σωματικά. Εκτός από την απότομη πτώση των οιστρογόνων, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν καταθλιπτικές διαθέσεις και κατάθλιψη – κυρίως σε συνδυασμό. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων στρεςΦόβοι, μεταβολικές διαταραχέςέλλειψη από σεροτονίνη. Επίσης διαπροσωπικά συγκρούσεις, ιδιαιτερος φαρμακευτική αγωγή και περιβαλλοντικές επιρροές καθώς γενετικές διαθέσεις και νευρικές διαταραχές.

Ειδοποίηση: Κυρίως το ψυχοκοινωνικό στρες κατά την εμμηνόπαυση δεν πρέπει να υποτιμάται: εκτός από τα συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τη στειρότητά τους. Υπάρχουν επίσης φόβοι για τη γήρανση και την υποτιθέμενη μείωση της ελκυστικότητας και της σεξουαλικότητας. Μερικές φορές η φροντίδα των δικών τους γονιών -ή ο θάνατός τους- κάνει την καθημερινότητα πολύ πιο δύσκολη. Επιπλέον, η επιδείνωση της σωματικής υγείας κάποιου ή η απώλεια συντρόφου μπορεί να προάγει την κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση.

Πόσο διαρκεί η εμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη;

Η διάρκεια της νόσου ποικίλλει πάντα από άτομο σε άτομο. Μια περίοδος τεσσάρων εβδομάδων έως έξι μηνών δεν είναι ασυνήθιστη. Η ψυχοθεραπευτική θεραπεία έχει μεγάλη επίδραση στη διάρκεια. Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο ή περισσότερο. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

Κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση: τι βοηθάει;

Πώς να αντιμετωπίσετε την εμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη; Διαβάστε περισσότερα για εδώ Μέτρα πρώτης βοήθειας.