Αλλεργικό βρογχικό άσθμα: συμπτώματα και θεραπεία

By | May 3, 2023

Φαρμακευτική θεραπεία του αλλεργικού άσθματος

Η θεραπεία βασίζεται κυρίως σε φάρμακα. Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση της επιστήμης, η ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ωστόσο, υπάρχουν καλές θεραπευτικές προσεγγίσεις που περιέχουν τα συμπτώματα των ασθματικών και είναι επίσης χρήσιμες σε οξείες καταστάσεις.

Η φαρμακευτική θεραπεία χωρίζεται σε θεραπεία ελέγχου και θεραπεία ανακούφισης. Στην ομάδα των ελεγκτών φαρμάκων, οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο σκοπός αυτής της θεραπείας είναι να καταστείλει τη συνεχή ετοιμότητα για φλεγμονή στους αεραγωγούς και να επεκτείνει τους βρόγχους. Αφενός, τα φάρμακα ελέγχου αποδυναμώνουν τις υπάρχουσες φλεγμονές, αλλά ταυτόχρονα μειώνουν και την ευαισθησία των βρόγχων σε φλεγμονές. Για να μπορέσουν να αναπτύξουν βέλτιστα την επίδρασή τους, πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά από ασθματικούς – ακόμη και κατά την περίοδο χωρίς συμπτώματα.

Τα λεγόμενα ανακουφιστικά προορίζονται να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος ως φαρμακευτική αγωγή κατά παραγγελία. Χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και οξείες καταγγελίες. Ξεδιπλώνουν την επίδρασή τους αμέσως μετά την εφαρμογή. Συνήθως εισπνέονται με τη μορφή σπρέι για το άσθμα. Μέσω της εισπνοής, η δραστική ουσία εισέρχεται απευθείας στους αεραγωγούς. Οι ασθματικοί πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ένα σπρέι για το άσθμα.

Η ομοιοπαθητική μπορεί μερικές φορές να αντικαταστήσει τη συμβατική θεραπεία. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ασθματικοί συνήθως λαμβάνουν τα φάρμακά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχικά διατηρούνται στην αρχή της θεραπείας. Κατά κανόνα, οι ασθματικοί σπάνια χρειάζονται σπρέι έκτακτης ανάγκης ή καθόλου.

υποστηρικτικά μέτρα

Εκτός από ορισμένα φάρμακα, συνιστώνται και μη φαρμακευτικά μέτρα για τη θεραπεία του άσθματος. Τα άτομα με άσθμα θα πρέπει να γνωρίζουν αυτή την ασθένεια και να μην την παίρνουν ελαφρά. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η κατάλληλη εκπαίδευση, στην οποία οι ασθενείς μαθαίνουν περισσότερα για τη νόσο. Περιεχόμενο είναι επίσης ο σωστός χειρισμός του φαρμάκου και διάφορες τεχνικές που μπορούν να φέρουν ανακούφιση εάν είναι απαραίτητο. Η τακτική προπόνηση αντοχής, η μείωση του σωματικού βάρους και το κάπνισμα μπορούν επίσης να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της κλινικής εικόνας.

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντική για τους ασθματικούς. Οι ασθματικοί πρέπει επομένως να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα κορεσμένα λιπαρά, το πολύ αλάτι, τα έτοιμα γεύματα και το κρέας αυξάνουν τα συμπτώματα του άσθματος. Επίσης, προσέξτε τα τρόφιμα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη δυσανεξία και αλλεργικές αντιδράσεις – για παράδειγμα το σιτάρι, τα ζωικά προϊόντα γάλακτος ή τα θαλασσινά.

Το ίδιο ισχύει για τη λεγόμενη αναπνευστική φυσιοθεραπεία και διάφορες τεχνικές αναπνοής που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ασθένεια. Η αναπνευστική φυσιοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και των πνευμόνων. Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η όσο το δυνατόν απεριόριστη αναπνοή. Ειδική ανοσοθεραπεία όπως η υποευαισθητοποίηση είναι επίσης χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.