Συνεχές αίσθημα πληρότητας και μεγάλη κοιλιά: Αυτές είναι οι αιτίες
Τα βραχυπρόθεσμα πεπτικά προβλήματα, όπως το αίσθημα πληρότητας, μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες – πάνω απ ‘όλα, γίνονται αντιληπτά όταν πάρα πολύ, πολύ γρήγορα ή ειδική βαριά, πλούσια σε λιπαρά γεύματα τρώω. Επίσης μετεωριστικές τροφές όπως κρεμμύδια, λάχανο ή όσπρια επίσης ανθρακούχα ποτά αντιπροσωπεύει μια πρόκληση για το γαστρεντερικό μας σύστημα και μπορεί να είναι υπεύθυνη για ένα αίσθημα πληρότητας και φουσκωμένο στομάχι. Ωστόσο, το τσίμπημα στο στομάχι και η ενόχληση που εμφανίζονται μετά το φαγητό θα πρέπει να διαρκέσουν το πολύ λίγες ώρες. Οι μόνιμες καταγγελίες συχνά βασίζονται σε άλλες αιτίες.
άγχος και ψυχολογικά προβλήματα
Ο ψυχισμός μας και ο γαστρεντερικός μας σωλήνας είναι στενά συνδεδεμένοι – γι’ αυτό και τα έντερά μας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεσή μας, για παράδειγμα. Ο λόγος είναι τα περισσότερα από ένα εκατομμύριο νευρικά κύτταρα, τα οποία αναφέρονται και ως «κοιλιακός εγκέφαλος». Αυτή είναι η μεγαλύτερη συσσώρευση νευρικών κυττάρων μετά το κεντρικό νευρικό σύστημα – για αυτό το λόγο το έντερο αναφέρεται ευρέως ως ο δεύτερος εγκέφαλος. Αντίθετα, το άγχος και τα θέματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και την πέψη μας, προκαλώντας πεπτικά προβλήματα. Μερικοί άνθρωποι καταπίνουν πάρα πολύ αέρα ενώ τρώνε, κάτι που είναι ιατρικά γνωστό ως αεροφαγία. Αυτό εμφανίζεται ιδιαίτερα ως αβλαβές σύμπτωμα ψυχικής ασθένειας και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πληρότητας και φουσκωμένο στομάχι.
Επίσης συναρπαστικό: Συμπτώματα στρες – πώς μπορώ να αναγνωρίσω μια υπερφόρτωση; >>
Ανθυγιεινή διατροφή
Μια ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε επεξεργασμενες ΤΡΟΦΕΣ, Ζάχαρη καθώς ανθυγιεινό λίπος και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, βλάπτει την εντερική μας χλωρίδα – γιατί οι τροφές αυτού του τύπου προάγουν τη φλεγμονή στο έντερο. Οι συνέπειες μιας διαταραγμένης εντερικής χλωρίδας μπορεί να είναι πεπτικά προβλήματα όπως κοιλιακό άλγος και κράμπες, διάρροια, ναυτία, αίσθημα πληρότητας και μετεωρισμός. Μια πρόσθετη έλλειψη άσκησης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα, είναι σκόπιμο να ενσωματωθεί επαρκής άσκηση στην καθημερινή ζωή και να επικεντρωθείτε σε μια υγιεινή διατροφή.
Επίσης συναρπαστικό: Οι 5 πιο συχνές αιτίες διαταραγμένης εντερικής χλωρίδας >>
ασθένειες ως αιτία
Διάφορες ασθένειες μπορεί επίσης να είναι η αιτία για ένα συνεχές αίσθημα πληρότητας και ένα φουσκωμένο στομάχι. Αυτά περιλαμβάνουν α Ευερέθιστο στομάχι και ευερέθιστο έντερο, που συχνά σχετίζονται με το άγχος. Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία πάσχουν από αυτό που είναι γνωστό ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο εκδηλώνεται κυρίως με τη μορφή συχνού πόνου στην κοιλιά, διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Τα αίτια δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως ιατρικά, αλλά θεωρείται ότι παίζουν ρόλο η αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος, οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, οι διαταραχές της εντερικής χλωρίδας, το στρες ή άλλες ασθένειες.
Τα αισθήματα πληρότητας και το φουσκωμένο στομάχι είναι επίσης από τα τυπικά συμπτώματα του α φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου (Γαστρίτιδα). Επιπλέον, συχνά υπάρχει πόνος και πίεση στην άνω κοιλιακή χώρα, ναυτία, έμετος ή αυξημένο ρέψιμο. Τα αίτια της φλεγμονής είναι το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση παυσίπονων και μια τροφική λοίμωξη. Ένα αίσθημα πληρότητας που συνοδεύεται από πίεση, κάψιμο ή ενοχλητικό πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα μπορεί επίσης να υποδεικνύει α γαστρικό έλκος Ενδείξεις. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί ναυτία και έμετος. Συνήθως, τα συμπτώματα ενός έλκους στομάχου αυξάνονται αμέσως μετά το φαγητό.
Κανονικά, το λεπτό έντερο έχει χαμηλή πυκνότητα βακτηρίων. Εάν αυξηθεί λόγω παραγόντων όπως ο διαβήτης, ο υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας ή ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στο έντερο, βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο, που συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, αίσθημα πληρότητας ή φούσκωμα. Επιπλέον, συχνά υπάρχει ένα λιπαρό σκαμνί με δυσάρεστη οσμή. Επίσης ένα κλασικό σύμπτωμα του α χρόνια παγκρεατίτιδα (παγκρεατίτιδα) είναι ένα αίσθημα πληρότητας, καθώς και αέρια, έντονος πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα και ναυτία και έμετος.
τροφικές δυσανεξίες
Τροφικές δυσανεξίες όπως α δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) ή δυσανεξία στη λακτόζη. Στην κοιλιοκάκη, η πρωτεΐνη γλουτένης που βρίσκεται στα περισσότερα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά, μεταξύ άλλων, προκαλεί μια αυτοάνοση αντίδραση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονή της βλεννογόνου μεμβράνης του λεπτού εντέρου. Τυπικά συμπτώματα δυσανεξίας περιλαμβάνουν δυσπεψία, κόπωση, απώλεια βάρους ή απώλεια όρεξης. Σε ένα δυσανεξία στη λακτόζη το σώμα δεν ανέχεται τη λακτόζη και επομένως κανένα κανονικό γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα – η κατανάλωση μπορεί επομένως να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Σπάνια έρχεται κάποιος δυσανεξία στη φρουκτόζη στην οποία η φρουκτόζη απορροφάται ανεπαρκώς στο λεπτό έντερο. Ο μετεωρισμός και η διάρροια είναι μεταξύ των τυπικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση φρούτων που περιέχουν φρουκτόζη.
Επίσης συναρπαστικό: δυσανεξία στη λακτόζη – 3 συμπτώματα >>
Άλλες αιτίες αισθήματος πληρότητας και φουσκώματος
- Λήψη αντιβιοτικών που βλάπτουν την εντερική χλωρίδα
- πέτρες στη χολή
- ανεπάρκεια της δεξιάς κοιλίας
- εντερική λοίμωξη
- καρκίνος στομάχου
- οξεία φλεγμονή του ήπατος
Αυτές οι συμβουλές και οι σπιτικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν
Εάν μια δυσανεξία ή μια ασθένεια είναι η αιτία των πεπτικών προβλημάτων, αυτό πρέπει αντιμετωπίζεται γίνομαι. Σε περίπτωση δυσανεξίας, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ασυμβίβαστα τρόφιμα. Εάν δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία για το αίσθημα πληρότητας και φουσκώματος, α υγιεινός τρόπος ζωής παρέχει μια θεραπεία. Αποφύγετε τα πολύ βαριά, πλούσια σε λιπαρά γεύματα για να αποτρέψετε πεπτικά προβλήματα όπως το αίσθημα πληρότητας. Γεύματα πλούσια σε συστατικά που προκαλούν αέρια μπορούν να περάσουν χωνευτικά και κατά του φουσκώματος μπαχαρικά να εξευγενιστεί. Επίσης, φροντίστε να μασάτε καλά την τροφή σας και να τρώτε αργά. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η επαρκής άσκηση και άθληση.
Επιπλέον, οι οικιακές θεραπείες όπως τα αντισπασμωδικά και τσάγια από βότανα που παρασκευάζονται από φαρμακευτικά φυτά όπως ο μάραθος ή η μέντα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, οι αγκινάρες, το χαμομήλι και η πικραλίδα είναι επίσης γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες για το φούσκωμα και άλλα παρόμοια. Το κοιλιακό μασάζ και η ζεστασιά με τη μορφή ενός μπουκαλιού ζεστού νερού ή ενός ζεστού μπάνιου βοηθούν επίσης κατά του φουσκωμένου στομάχου και του κοιλιακού πόνου.
Επίσης συναρπαστικό: σπιτικές θεραπείες για πόνους στην κοιλιά >>