Αιμορραγίες από τη μύτη στα παιδιά: ΠΟΥ πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

By | May 2, 2023

Αυθόρμητες ρινορραγίες χωρίς εξωτερική επίδραση, και στην τεχνική ορολογία επίσταξη κάλεσε, φαίνεται ανησυχητικό στην αρχή. Ειδικά όταν υπάρχει διαρροή αίματος από τα ρουθούνια ενός παιδιού. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιμορραγία φαίνεται χειρότερη από ό,τι στην πραγματικότητα. Άλλωστε, οι ρινορραγίες στα παιδιά είναι συχνές αβλαβής, ανώδυνος και μετά περίπου περασμένα δέκα λεπτά. Πώς όμως προκύπτει; Και πότε οι γονείς πρέπει να πάνε καλύτερα σε γιατρό;

Ποιες είναι οι αιτίες της ρινορραγίας στα παιδιά;

Το έναυσμα για επίσταξη είναι συχνά ένας τραυματισμός της ευαίσθητης βλεννογόνου μεμβράνης, πιο συγκεκριμένα του λεγόμενου Locus Kiesselbachii. Πρόκειται για μια περιοχή στην μπροστινή περιοχή της μύτης των παιδιών, την οποία διασχίζουν πολλές μικρές αρτηρίες και φλέβες. Τώρα διαλέγει ένα παιδί στη μύτη του, μπορεί να τραυματίσει τον ρινικό βλεννογόνο. Ή: Το παιδί έχει ένα ξένο σώμα σπρώχνεται στο ρουθούνι, για παράδειγμα ένα μαργαριτάρι, ένα μάρμαρο ή ένα μικρό παξιμάδι. Εάν δεν μπορείτε να βγάλετε το ξένο σώμα φυσώντας δυνατά τη μύτη σας, θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στο γιατρό – ιδανικά σε έναν γιατρό του αυτιού, της μύτης και του λαιμού (ΩΡΛ).

Μερικές φορές μπορεί κανείς ισχυρή ανάπτυξη είναι η αιτία του τραυματισμού του βλεννογόνου στη μύτη. είναι το παιδί της πιάνει ή υποφέρουν από ένα αλλεργία? Το συχνό φτέρνισμα ή το να φυσάτε δυνατά τη μύτη σας λόγω ασθένειας μπορεί επίσης να προκαλέσει ρινορραγία στα παιδιά. Το παιδί σας έχει ένα; χειρουργική επέμβαση στο λαιμό ή τη μύτη πίσω? Ως αποτέλεσμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί επίσταξη, για παράδειγμα μετά την αφαίρεση των ρινικών πολύποδων.

Επιπλέον, μπορεί στερέψει – και επομένως εύκολα ευάλωτο ρινικοί βλεννογόνοι – προάγει συχνές ρινορραγίες στα παιδιά. Πυροδοτείται, για παράδειγμα, από αέρα που είναι πολύ ξηρός.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: επίσης α μηχανικό σοκ ή χτύπημα στη μύτη μπορεί να είναι μεταξύ των αιτιών τραυματισμού του βλεννογόνου στη μύτη των παιδιών.

Παρεμπιπτόντως: Η μύτη των παιδιών αιμορραγεί πιο συχνά κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του Αμερικανού ειδικού Matthew Purkey. Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν: Το κρύο ευνοεί τη ρινορραγία.

Πόσο συχνή είναι η ρινορραγία στα παιδιά;

Οι συχνές ρινορραγίες στα παιδιά εμφανίζονται κυρίως σε αγόρια και κορίτσια μεταξύ τριών και οκτώ ετών πριν. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα αγόρια προσβάλλονται δύο φορές πιο συχνά από τα κορίτσια. Πολλά από τα παιδιά αιμορραγούν μια φορά την εβδομάδα από τη μύτη. Οθεν: Εάν το παιδί σας αιμορραγεί από τη μύτη κατά διαστήματα, δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε στην αρχή.

Σε ορισμένα παιδιά, ωστόσο, εμφανίζεται η ρινορραγία έως και τρεις φορές την εβδομάδα στις – ή ακόμα πιο συχνά. Αν ναι, θα έπρεπε Ιατρός ωτός, μύτης και λαιμού (ΩΡΛ) ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στη μύτη του παιδιού σας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει λέιζερ για να καυτηριάσει εύθραυστα αγγεία στον ρινικό βλεννογόνο.

Επίσης συναρπαστικό: Πονόδοντος σε μωρά και παιδιά >>

Πρώτες βοήθειες για ρινορραγίες: τι μπορούν να κάνουν οι γονείς στο σπίτι;

Βοήθεια, ρινορραγίες στο παιδί: τι να κάνω; Πρωτα απο ολα: Μείνε ήρεμος! Εάν είστε αγχωμένοι ή πανικόβλητοι, αυτό μπορεί εύκολα να μεταδοθεί στο παιδί σας. Τώρα ακολουθήστε το ακολουθώντας 7 βήματαγια να σταματήσει η ρινορραγία στα παιδιά:

  1. Πάρτε ένα πανί ή πανί για να πιάσει το αίμα από την επίσταξη.
  2. Καθίστε το παιδί σας όρθιο και βεβαιωθείτε ότι λυγίζει το κεφάλι του προς τα εμπρός – και όχι στο λαιμό! Εάν το κεφάλι κινείται προς το λαιμό, το αίμα μπορεί εύκολα να ρέει από τη μύτη στο στομάχι.
  3. Βάλτε ένα κρύο πανί πλυσίματος στο λαιμό του παιδιού σας. Εναλλακτικά, κατάλληλη είναι και μια δροσερή συσκευασία από την κατάψυξη αποδεδειγμένη σπιτική θεραπεία κατά της ρινορραγίας στα παιδιά. Το κρύο ερέθισμα κάνει τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης να συστέλλονται ξαφνικά.
  4. Στραγγίστε το αίμα. Σημαντικό: Το Τα ρουθούνια πρέπει να παραμένουν ελεύθερα – και όχι βουλωμένο με μαντήλια ή χαρτί υγείας.
  5. Τώρα είναι ώρα να περιμένουμε. Μετά από περίπου 10 με 15 λεπτά εάν σταματήσει η αιμορραγία.
  6. Τότε θα έπρεπε αφαιρέστε το πηγμένο αίμα από τη μύτη των παιδιών – προσεκτικά και με το χέρι. Μην αφήνετε το παιδί απλώς να φυσήξει τη μύτη του σε ένα μαντήλι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανανεωμένη επίσταξη.
  7. Οι καθαρισμένοι ρινικοί βλεννογόνοι μπορούν τελικά να αντιμετωπιστούν με α ειδική ρινική αλοιφή να σε φροντίζουν και να καθησυχάζονται. Αυτό προστατεύει τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία.

Υπόδειξη: Κατά τη διάρκεια της αιμορραγίας, μπορείτε να τσιμπήσετε ελαφρά τα ρουθούνια του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η ρινορραγία στο παιδί.

Επίσης ενδιαφέρον: Σταματήστε τη ρινορραγία: Γρήγορες συμβουλές που βοηθούν! >>

Ξαφνική ρινορραγία σε παιδί από ένα μόνο ρουθούνι;

Μερικές φορές η αιμορραγία προέρχεται μόνο από ένα ρουθούνι. Και σε αυτή την περίπτωση, η αιτία είναι συνήθως ένας τραυματισμός της βλεννογόνου μεμβράνης – αλλά όχι και στις δύο πλευρές. Εξάλλου, ένα παιδί συχνά διαλέγει μόνο ένα ρουθούνι. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες για να σταματήσετε τη ρινορραγία.