Έτσι λειτουργεί η φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι σας

By | May 18, 2023

Επιλογές φροντίδας για ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα

Συνολικά, υπάρχουν τρεις επιλογές για ηλικιωμένους που χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινή τους ζωή.

Η πρώτη επιλογή είναι η φροντίδα πλήρους απασχόλησης που παρέχεται από ένα μέλος της οικογένειας. Αυτός πρέπει να είναι κάποιος που έχει εμπειρία να ασχολείται με τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Το καθήκον της φροντίδας πλήρους απασχόλησης δεν πρέπει να υποτιμάται. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το άτομο δεν μπορεί να εργαστεί στο πλάι και επομένως τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι τόσο υψηλά ώστε ο οικογενειακός φροντιστής να μην εξαρτάται από κανένα εξωτερικό εισόδημα.

Η δεύτερη επιλογή είναι η τοποθέτηση σε οίκο ευγηρίας ή σε οίκο ευγηρίας. Τα έξοδα διαμονής θα αυξηθούν από τους συγγενείς εάν τα περιουσιακά στοιχεία του ηλικιωμένου δεν επαρκούν και η ανάληψη του κόστους από την ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης δεν καλύπτει πλήρως το συνολικό κόστος. Η φροντίδα ηλικιωμένων σε εξωτερικά καταλύματα είναι ψυχική επιβάρυνση για πολλούς ηλικιωμένους. Κάποιοι παθαίνουν κατάθλιψη.

Με την τρίτη επιλογή, οι συγγενείς λαμβάνουν το προηγούμενο περιβάλλον διαβίωσης του ηλικιωμένου προς φροντίδα και μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα και τη νοσηλεία ανά πάσα στιγμή. Ζητείται εξωτερικός ειδικός για κατ’ οίκον φροντίδα, η οποία διαρκεί έως και 24 ώρες το 24ωρο. Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που φροντίζουν και φροντίζουν τους ηλικιωμένους συνήθως προέρχονται από γειτονικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Πλεονεκτήματα της εξωτερικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους

Όποιος δεν θέλει να μετακομίσει σε ένα νέο περιβάλλον ως ηλικιωμένος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την ασφαλή φροντίδα στο σπίτι του. Στην Ελβετία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν είναι πλέον δυνατό για τις περισσότερες οικογένειες, για επαγγελματικούς λόγους, να φροντίζουν τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους στο σπίτι τους μέχρι να πεθάνουν.

Στις περισσότερες οικογένειες, όχι μόνο ο πατέρας, αλλά και οι δύο γονείς πρέπει να εργάζονται για να πληρώσουν το σπίτι και τα δίδακτρα για τα παιδιά. Στην Ανατολική Ευρώπη η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι περισσότερες οικογένειες εκεί εξακολουθούν να φροντίζουν οι ίδιες τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους, γι’ αυτό και πολλές μπορούν να φροντίσουν τους ηλικιωμένους ακόμη και χωρίς ακαδημαϊκό πτυχίο.

Ο εξωτερικός ειδικός λαμβάνεται ως οικογένεια στο νοικοκυριό και είναι ένα σημαντικό άτομο επικοινωνίας για όλες τις πτυχές της φροντίδας και της υποστήριξης των ηλικιωμένων από την αρχή.

Υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων

Υπάρχουν πρακτορεία στην Ελβετία και επίσης στη Γερμανία που παρέχουν νοσηλευτικό προσωπικό σε νοικοκυριά. Οι συγγενείς ενός ατόμου που χρειάζεται φροντίδα πρέπει να επικοινωνήσουν με τουλάχιστον ένα από αυτά τα πρακτορεία και να κανονίσουν ένα ραντεβού για διαβούλευση. Το πρακτορείο κάνει προτάσεις στην οικογένεια, η οποία αποφασίζει για πακέτο υπηρεσιών και φροντιστή.

Καταρχάς, η δοκιμαστική περίοδος ισχύει και για τις δύο πλευρές. Μόνο εάν η οικογένεια και ο ηλικιωμένος τα πάνε καλά με τον φροντιστή, θα παραμείνει στο νοικοκυριό όσο χρειάζεται. Η φροντίδα των ηλικιωμένων περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:

  • Ψώνια
  • επισκέψεις γιατρού
  • Χρόνος απασχόλησης (οργάνωση ελεύθερου χρόνου)
  • δουλειές του σπιτιού
  • Φροντίδα του ηλικιωμένου (ανάλογα με το επίπεδο φροντίδας)

Περαιτέρω υπηρεσίες θα συμφωνηθούν μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Η ανάληψη του κόστους για τη φροντίδα των ηλικιωμένων πρέπει να διευκρινιστεί με το ταμείο ασφάλισης υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης και πρέπει επίσης να καθοριστεί εάν ο ηλικιωμένος μπορεί να διεκδικήσει άλλες ασφαλιστικές αξιώσεις. Η διαφορά πρέπει να βαρύνει την οικογένεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *