Έτσι εκδηλώνεται η διατροφική διαταραχή

By | April 20, 2023

Σημάδια ανορεξίας: Έτσι συμπεριφέρονται οι πάσχοντες

Όπως αναφέρθηκε εν συντομία παραπάνω, ο φόβος της αύξησης του βάρους είναι χαρακτηριστικός της ανορεξίας – και αυτό σε οποιαδήποτε ηλικία. Αλλά ποια σημάδια και άλλα πρότυπα συμπεριφοράς είναι χαρακτηριστικά της διατροφικής διαταραχής;

  • Η πρόσληψη τροφής περιορίζεται ή παραλείπονται ολόκληρα γεύματα
  • Τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο
  • δυσαρέσκεια με το σώμα
  • Οι σκέψεις περιστρέφονται συνεχώς γύρω από το φαγητό και το βάρος
  • Καταμέτρηση θερμίδων και ακριβείς έλεγχοι ή καταγραφή θερμίδων
  • Οι εναλλαγές της διάθεσης ή η κοινωνική απόσυρση μπορεί επίσης να είναι χαρακτηριστικές. Τα άτομα που επηρεάζονται αποφεύγουν καταστάσεις στις οποίες παίζει ρόλο το φαγητό, για παράδειγμα

Αιτίες: Τι μπορεί να προκαλέσει την ανορεξία;

Η ανορεξία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Αυτά μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι καθοριστική. Πολλοί από αυτούς που επηρεάζονται αρρωσταίνουν, ειδικά κατά την εφηβεία. Δεν είναι ασυνήθιστο κοινωνικοπολιτισμικά αίτια να έχουν σημαντική επίδραση στη νόσο. Παραδείγματα ιδανικών ομορφιάς ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενθαρρύνουν τη δυσαρέσκεια με το σώμα τους στους νέους.

Οι αρνητικές δηλώσεις σχετικά με το βάρος και το σώμα ή ο εκφοβισμός μπορεί επίσης να είναι διαμορφωτικές, να βλάψουν την αυτοεκτίμηση και να οδηγήσουν σε διατροφική διαταραχή. Οικογενειακά αίτια όπως οι συγκρούσεις ή ο χωρισμός των γονιών μπορούν επίσης να προάγουν τον εθισμό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι ακόμα καθοριστικοί στην ενήλικη ζωή ή να πυροδοτήσουν την ανορεξία.

Ανορεξία: Αυτές οι καθυστερημένες επιπτώσεις μπορεί να απειλήσουν

Η έλλειψη διαρκούς πρόσληψης τροφής είναι επιβλαβής για την υγεία και ως εκ τούτου μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες. Εκτός από τη σοβαρή απώλεια βάρους, πιθανές συνέπειες μπορεί να είναι καρδιακά προβλήματα όπως καρδιακή αρρυθμία. Η λειτουργία των νεφρών μπορεί επίσης να διαταραχθεί. Τα οστά είναι επίσης κατεστραμμένα επειδή η οστική πυκνότητα μειώνεται λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Εάν η ανορεξία εμφανίζεται με τη μορφή βουλιμίας, ο τακτικός εμετός μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

Ανορεξία: ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για ενήλικες

Εάν έχετε αναγνωρίσει ότι έχετε μια διατροφική διαταραχή, μπορεί να σας βοηθήσει ως πρώτο βήμα να εμπιστευτείτε τους φίλους, τον σύντροφό σας ή/και την οικογένειά σας. Τα επαγγελματικά συμβουλευτικά κέντρα για διατροφικές διαταραχές παρέχουν πρώτες πληροφορίες. Θα σας ενημερώσουν επίσης για πιθανές επιλογές θεραπείας.

Πολλοί πάσχοντες ελπίζουν να τα βγάλουν πέρα ​​από την ανορεξία μόνοι τους και να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τη διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, η επαγγελματική θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενη. Είναι δυνατή η εξωνοσοκομειακή ή ενδονοσοκομειακή θεραπεία σε εξειδικευμένη κλινική. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διάφορες επιλογές θεραπείας, σας προτείνουμε το ενημερωτικό δελτίο από τα Ομοσπονδιακά Κέντρα Αγωγής Υγείας (BZgA).

Πώς λειτουργεί η θεραπεία για μια διατροφική διαταραχή;

Όπως είναι λογικό, πολλοί πάσχοντες θέτουν στον εαυτό τους αυτή την ερώτηση. Η επαγγελματική θεραπεία προσφέρει την καλύτερη δυνατή διέξοδο από την ανορεξία. Μια μελέτη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας υπογραμμίζει ότι η ψυχοθεραπεία για την ανορεξία βοηθά πραγματικά μακροπρόθεσμα και επομένως είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της θεραπείας. Η θεραπεία ομιλίας στοχεύει να επιφέρει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Πάνω απ ‘όλα, τα πραγματικά προβλήματα που οδήγησαν στην ανορεξία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στη θεραπεία, όσοι επηρεάζονται μαθαίνουν επίσης υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αυτό περιλαμβάνει να τρώτε ξανά υγιεινά και τακτικά και να μπορείτε να απολαύσετε ξανά το φαγητό.