Ένα ταμπόν πρωκτού βοηθά στην ακράτεια κοπράνων

By | April 29, 2023

Πώς μπορούν τα ταμπόν πρωκτού να βοηθήσουν στην ακράτεια κοπράνων;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της ακράτειας κοπράνων. Εκτός από τη λήψη φαρμάκων, η προπόνηση του πυελικού εδάφους και η προπόνηση στην καρέκλα έχουν αποδειχθεί χρήσιμα θεραπευτικά μέτρα.

Επιπλέον υπάρχει ταμπόν πρωκτούμια διακριτική και ιατρική συσκευή που μπορεί να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη απώλεια κοπράνων.

Χρήση ταμπόν πρωκτού

Παρόμοια με ένα ταμπόν, ένα πρωκτικό ταμπόν πιάνει επίσης τα κόπρανα και τα συγκρατεί. Το βάζεις εντελώς στο ορθό σαν υπόθετο. Τα ταμπόν πρωκτού διατίθενται σε διαφορετικά σχήματα και υλικά. Τις περισσότερες φορές είναι κατασκευασμένα από αφρό ή ιατρική σιλικόνη. Τα ταμπόν πρωκτού μπορεί να είναι σπειροειδή, κυλινδρικά, κωνικά ή σφαιρικά. Και διατίθενται σε μικρά, μεσαία και μεγαλύτερα μεγέθη—ανάλογα με το πόσο μακρύ και μεγάλο είναι το ορθό σας και πόσο κακή είναι η ακράτεια κοπράνων σας.

Επιπλέον, τα ταμπόν πρωκτού διαφοροποιούνται μεταξύ «ενεργοποιημένου» και «μη ενεργοποιημένου». Το πρώτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας, το δεύτερο πρέπει να υγρανθεί για λίγο εκ των προτέρων και να εισαχθεί με βοήθημα εισαγωγής. Τα ταμπόν πρωκτού πρέπει πρέπει πάντα να εισάγονται μετά την αφόδευση, καθώς μπορούν να ωθηθούν ξανά κάτω από μεγάλη πίεση.

Για να αφαιρέσετε το ταμπόν, προσαρτάται μια χορδή απόσυρσης στο τέλος. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να το τραβήξετε προσεκτικά. Ένα πρωκτικό ταμπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά καθώς και από ενήλικες, άνδρες και γυναίκες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως και 12 ώρες.

Είναι καλύτερο να λάβετε συμβουλές ειδικού από τον γιατρό σας εκ των προτέρων για να βρείτε το σωστό μέγεθος και σχήμα ταμπόν.

Οφέλη από τα ταμπόν πρωκτού

  • Ένα όφελος που είναι αρκετά προφανές είναι η πρόληψη της ανεπιθύμητης απώλειας κοπράνων.
  • Επίσης αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές.
  • Και πάνω απ’ όλα, η χρήση ταμπόν πρωκτού υπόσχεται περισσότερη ασφάλεια και ελευθερία για τους πάσχοντες.

Μειονεκτήματα των ταμπόν πρωκτού

  • Το να το φοράς μπορεί να εκληφθεί ως ενοχλητικό. Το ταμπόν μπορεί να αισθάνεται σαν ξένο αντικείμενο.
  • Τα ταμπόν πρωκτού παρέχουν μόνο περιορισμένη προστασία – στην περίπτωση ιδιαίτερα λεπτών κοπράνων, η προστασία από διαρροές δεν μπορεί να είναι εγγυημένη 100 τοις εκατό.

Ακράτεια κοπράνων: τα ταμπόν πρωκτού απαιτούν ιατρική συνταγή;

Όχι, τα ταμπόν πρωκτού δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, αλλά μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και στα φαρμακεία.

Τι κοστίζουν τα ταμπόν πρωκτού;

Τα ταμπόν πρωκτού δεν είναι ακριβώς φθηνά. 10 τεμάχια μπορεί να κοστίζουν από 80 έως 90 ευρώ. Δεδομένου ότι τα ταμπόν πρωκτού θεωρούνται ιατρική βοήθεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας συνήθως καλύπτουν το κόστος. Ωστόσο, χρειάζεστε συνταγή γιατρού για αυτό, για την οποία ο γιατρός σας θα εκδώσει ξεχωριστή συνταγή. Ο πάροχος ασφάλισης υγείας μπορεί να απαιτήσει μια εκτίμηση κόστους.

Υπάρχουν άλλα βοηθήματα για την ακράτεια κοπράνων;

Εκτός από ταμπόν πρωκτού, υπάρχουν και επιθέματα που μπορείτε να βάλετε στο σώβρακο σας. Τα αντίστοιχα εσώρουχα και πάνες σας προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο προστασίας από διαρροές.

Για αδυναμία της ουροδόχου κύστης: κολπικά ταμπόν για γυναίκες

Αν και είναι παρόμοιο με το κλασικό ταμπόν, το κολπικό ταμπόν επιτελεί μια διαφορετική λειτουργία από τη συλλογή του αίματος της περιόδου. Τα κολπικά ταμπόν βοηθούν στην αδυναμία της ουροδόχου κύστης και αποτρέπουν την ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Όταν εισάγεται, η κολπική κεφαλή ταμπόν ανασηκώνει το μπροστινό τοίχωμα του κόλπου, υποστηρίζοντας τον λαιμό της ουροδόχου κύστης και ενισχύοντας τους μύες του πυελικού εδάφους.