Έκζεμα: συμπτώματα και αιτίες

By | April 18, 2023

Θεραπεία για νευροδερματίτιδα

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση της χρόνιας νόσου. Ωστόσο, δεν έχουν παρασχεθεί στοιχεία ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Μόνο εσείς μπορείτε να προσδιορίσετε καλύτερα σε ποιες τροφές αντιδρά το σώμα σας και στη συνέχεια να τις αποφύγετε. Προσοχή όμως: Μια πολύ μονόπλευρη δίαιτα μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να παρατηρήσετε ποιες τροφές επιδεινώνουν τη νευροδερματίτιδα σας ή του παιδιού σας και στη συνέχεια να συντάξετε ένα πρόγραμμα διατροφής μαζί με το γιατρό σας.

Φυσικά, το δέρμα πρέπει να λάβει βασική φροντίδα. Δεδομένου ότι το δέρμα των ασθενών με νευροδερματίτιδα είναι συχνά πολύ ξηρό (ακόμη και μεταξύ των εξάρσεων), οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση ειδικών αφρόλουτρων και πρόσθετων για το μπάνιο. Αυτό συμβαίνει γιατί απελευθερώνουν λίπη και άλλες σημαντικές ουσίες στο δέρμα. Γενικά, το ντους είναι καλύτερο από το μπάνιο γιατί απαιτεί λιγότερο χρόνο. Αυτή η αντιφλεγμονώδης φροντίδα του δέρματος μπορεί να σας ανακουφίσει πριν θεραπεύσετε την ασθένεια με φάρμακα (για παράδειγμα με κορτιζόνη για εξωτερική χρήση). Επιπλέον, το δέρμα θα πρέπει να γίνεται κρέμα με ειδικές λοσιόν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Για να μειώσετε τον κνησμό, μπορείτε να δροσίσετε τις περιοχές του δέρματος με ένα υγρό πανί. Για να αποφύγετε περαιτέρω μόλυνση, δεν πρέπει να γρατσουνιστεί.

Για τις έγκυες γυναίκες, τα μεμονωμένα ερεθίσματα θα πρέπει πάντα να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Γενικά, μια έξαρση δεν είναι επιβλαβής για το αγέννητο παιδί. Σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο, η βραχυχρόνια αντιμετώπιση της αλλεργίας με δραστικά συστατικά είναι επίσης νοητή σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις. Εάν το παιδί σας γεννηθεί και εμφανίσει νευροδερματίτιδα στη βρεφική ηλικία, ισχύει η ίδια βασική φροντίδα όπως και για έναν ενήλικα. Ωστόσο, όταν επιλέγετε τις κρέμες κ.λπ., θα πρέπει να προσέχετε να αρέσει στο παιδί η μυρωδιά της λοσιόν. Και δεν είναι όλα τα συστατικά ωφέλιμα. Για παράδειγμα, η ουρία μπορεί να κάψει το δέρμα των παιδιών.

Για να εξασφαλίσετε μια υγιή εντερική χλωρίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεγόμενα προβιοτικά. Αυτοί είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γιαούρτι ή το βουτυρόγαλα, για παράδειγμα. Ωστόσο, διατίθενται και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τρεις σπιτικές θεραπείες για τη νευροδερματίτιδα:

  • Η ανάμειξη ίσων μερών ελαίου λεβάντας και αμυγδάλου και τρίψιμο στις πληγείσες περιοχές του δέρματος θα ανακουφίσει τον κνησμό.
  • Πάρτε λίγο καθαρό αέρα. Η υπεριώδης ακτινοβολία και η βιταμίνη D κάνουν καλό στο δέρμα. Απλά αποφύγετε να καείτε από τον ήλιο.
  • Τα καταπλάσματα με χυμό παντζαριών ανακουφίζουν επίσης από τα συμπτώματα.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το κλίμα στην ασθένεια;

Δεδομένου ότι το δέρμα τείνει να στεγνώνει σε κρύο, ξηρό αέρα, τα άτομα που επηρεάζονται συνήθως παρουσιάζουν ισχυρότερες εξάρσεις το φθινόπωρο και το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι ή την άνοιξη. Επιπλέον, ο αλμυρός αέρας στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα λέγεται ότι έχει θετική επίδραση στο δέρμα των ασθενών με νευροδερματίτιδα.